תנועה נשית- למה זה חשוב
הכי קל להתחיל בשלילי: להגיד כמה זה גרוע כשלא מפעילים את הגוף באופן שגרתי, לתאר מה יכול לקרות חס וחלילה...
אבל אני דווקא רוצה להתמקד בחיובי- במה שהתנועה גורמת לגוף שלנו. ומכלל הן אתה שומע לאו.
אדם שמפעיל את גופו באופן טבעי בעשיית מלאכות פיזיות שונות (כמו חרישה, זריעה, קצירה, רכיבה על בעלי חיים, ריצה, שאיבת מים מן הבאר, מסיק וגדיד...) גורם לכך שכל המפרקים בגופו ישמרו על הטווח המלא שלהם, הם ינועו בקלות וללא כאב, ויהיו 'משומנים'. השרירים יהיו חזקים וגמישים ויוכלו לעמוד בכל מטלה. הלב יהיה חזק ויעמוד בקלות בכל עומס הנדרש ממנו, כמו גם הריאות ומערכת הנשימה בכלל. כתוצאה מבריאותם של השרירים, המפרקים והלב, גם שאר האיברים הפנימיים יהנו מבריאות טובה כיון שיזכו לאספקת דם סדירה ותקינה. יתרה מזאת, ניתן לומר שתנועה יוצרת זרימה ופותחת חסימות בגוף, וכך יש לגוף את היכולת הקבועה לרפא את עצמו.
היום, כשרובנו לא עוסקים במלאכות קשות מדי: המים באים מהברז , הלחם והפירות מהסופר והדרך להגיע ממקום למקום היא בעיקר במכונית, נוצרת בעיה. התנועה לא באה לנו באופן טבעי. חוסר בתנועה יוצר קפאון, וקפאון יכול לגרום לנזקים. אין לנו ברירה אלא להקדיש זמן מיוחד לתנועה הזו, שפעם היתה חלק מחיינו והיום כבר לא.
חשוב להדגיש כי אין מדובר במותרות. זהו צורך בסיסי וחיוני של הגוף ולכן, כדי להצליח ליצור תנועה טובה יש להבין למה בעצם הגוף זקוק.
ההתעמלות המודרנית מתמקדת בעיקר בצורך שלנו להראות יפות. קוראים לזה עיצוב וחיטוב הגוף. ולא שאינני חושבת חלילה שצריכים להראות יפה, להיפך... אבל תרגול שכזה מתמקד בעיקר בהפעלת קבוצות שרירים בודדות במטרה ל'חזק' אותם, ומתעלם מכך שהגוף עובד באופן הוליסטי: כל קבוצת שרירים משפיעה ומושפעת זו על זו, והחיזוק האמיתי מושג על ידי עבודה משותפת ופונקציונלית.
בנוסף, חיינו כנשים חושפים אותנו למאמץ ולעומס בלתי פוסקים בחיי היום יום:
הטיפול בילדים ובית, עול הפרנסה והמאמץ המרוכז של הריון ולידה הנדרש מאיתנו כל כמה שנים, כל אלה עושים את שלהם.
הגוף הנשי רגיש במיוחד להשפעות של כוח הכובד:
עומס ממושך יכול לבוא לידי ביטוי בכתפיים שמוטות וחזה מכונס,
בטן גדולה המושכת קדימה משפיעה על חוליות הגב ועל העצבים ביניהם, מה שיכול לגרום לכאב מציק ואף לפגיעה בתפקוד.
איברי האגן המוגנים מלמטה אך ורק על ידי רצפת האגן, גם הם מושפעים מכוח הכובד ומיציבה לקויה ונמשכים מטה. אם הרצפה איננה חזקה מספיק, זה עלול להתבטא בצניחות שלפוחית, רחם ורקטום, דליפות שתן וצואה וכאבים.
אפשר להסתכל על התרגול כעל פירמידה. בבסיס נמצאת הנשימה. ולכן בבסיס התרגול אנו מתמקדות בה - מתוך ההבנה שתהליך הנשימה משפיע באופן עמוק על מצבנו הגופני והנפשי. מתוך תנועת הסרעפת מתחדש הקשר אל השרירים העמוקים של הגוף- שרירי היציבה- בבטן, בגב ובקרקעית האגן. העבודה איתם מקנה יציבות, יציבה נכונה ושחרור מדפוסי תנועה מוטעים הגורמים לרוב לכאבים. בהמשך, כשמושגים היציבות והאיזון, אפשר לעבוד על קבוצות השרירים הגדולות של הרגליים והידיים. התנוחות המורכבות דורשות גמישות, כוח וסיבולת לב ריאה וכך בעצם אנו משיגים עבודה הוליסטית של כל הגוף, כשהנשימה, כאמור, היא הבסיס לכל.
נשים שמתרגלות באופן קבוע, ואפילו אחרי תקופה קצרה יחסית, מרגישות מייד את השינוי לטובה: כאבי גב פוחתים באופן משמעותי, מורגש פחות מתח בצוואר ובכתפיים, יש תחושת חיוניות וכוח שמתחזקת ככל שמתרגלים יותר פעמים, ובעיות הקשורות ברצפת האגן יכולות להעלם כמעט לחלוטין. זוהי רק רשימה חלקית. לא הזכרתי בכלל את היתרון העצום שיש לתרגול כזה על הנפש, על שיפור היכולת למצוא איזון ושקט פנימי גם במצבים סוערים, ועל התובנות החדשות שנוצרות בין הגוף והנפש.שיעורי יוגה בדגש על תנועה נשית לנשים בכל הגילאים, בהריון
ולאחר לידה מתקיימים במשך השבוע בשומרון .
לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר ב Miriavikar@gmail.com
תגובות
הוסף רשומת תגובה